Energiatakarékosság

HomeMinden ami zöld

Energiatakarékosság

  Pénzt öntenének az energiapályázatokba Vállalkozói Negyed * 2012.03.11 Elsősorban az állami és önkormányzati intézmények járhatnak jól, de

Először Várna, majd Firenze éghajlatát hozza a klímaváltozás
Napelemes fagyasztóládák
LMP: semmisítsék meg a szegedi napelemes közbeszerzést

 

Pénzt öntenének az energiapályázatokba
Vállalkozói Negyed * 2012.03.11
Elsősorban az állami és önkormányzati intézmények járhatnak jól, de juthatna a vállalkozások számára is pénz abból a 160 milliárd forintból, amelyet a kormány átcsoportosítana az energiahatékonysági pályázatokra a közlekedésfejlesztésből.

Csak a tulajdonosok 13%-a elégedett ingatlana energiahatékonysági állapotával
Zöldtech * 2012.03.06
9 hozzászólás
Az Energiahatékonysági Világnap alkalmából végzett lakossági kutatást a Knauf Insulation.

Épületkorszerűsítési pályázatot hirdet a Főtáv
Zöldtech * 2012.02.13
1 hozzászólás
A Főtáv Zrt. pályázatot hirdetett a szolgáltatási területén található legfeljebb 5 db lakóépület meghatározott műszaki tartalmú energetikai korszerűsítésére.

Szegénység vagy energiaszegénység?
Energia Klub * 2012.02.08
6 hozzászólás
Az utóbbi években egyre többet hallhattunk az energiaszegénységről. Az Energiaklub legújabb tanulmányában a probléma általános bemutatásán túl – NegaJoule 2020 c. kutatás eredményeit felhasználva – megpróbál közelebbi képet adni a magyar helyzetről, valamint javaslatot tesz egy lehetséges hazai definícióra.

Négy dunántúli település közvilágítását korszerűsítették
Zöldtech * 2011.12.29
Balatonkeresztúr, Dörgicse, Nagykapornak és Teskánd közvilágítási rendszerét újította meg közel 50 millió forintnyi saját beruházással az ELMIB Zrt., amely a megtakarításból részesedik, az önkormányzatok terhei nem nőnek.

‘A’ energetikai besorolást kapott egy újbudai 180 lakásos panelház
Zöldtech * 2011.12.21
A budapesti társasház rekonstrukciója keretében hőszigetelték a falakat, kicserélték az ablakokat, felújították a ház gépészeti berendezéseit, és napkollektorokat telepítettek a tetőre.

Ajándékozzon fényt iskoláknak és óvodáknak
Greenfo * 2011.12.19
Bárki ingyen ajándékozhat fényforrást iskolák és óvodák részére egy Facebook kampányban. Decemberben minden egyes új tag után a GE Fényforrás üzletága egy energiatakarékos lámpát ajánl fel, és a hónap végéig összegyűlt fényforrásokat óvodák és iskolák számára osztják szét országszerte.

Energiatudatossági multimédiás pályázat
Zöldtech * 2011.12.16
A Magyar Természetvédők Szövetsége legújabb, kreatív multimédiás pályázata az energiatudatosságra hívja fel a lakosság és az alkotók figyelmét.

Az osztrák támogatási rendszer
lakjonjol.hu * 2011.12.12
2 hozzászólás
Ausztriában megközelítőleg 2 millió épület található, melynek 75%-a családi- és társasház. Környezettudatos ország lévén ezeknek a lakóépületnek a fűtési igény csökkentését tűzték ki az energia stratégia egyik fő céljaként.

Energiatakarékos fejlesztések a kaposvári rendőrkapitányságonm
Zöldtech * 2011.12.09
A lakosságnak is szeretne példát mutatni a kaposvári rendőrkapitányság azzal a most lezárult, az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósult mintaprojekttel, melynek keretében környezetkímélő, energiatakarékos technológiákat alkalmazva újították fel a kapitányság épületét.

Miért spóroljunk az energiával?
holnaphaz.blog.hu * 2011.12.06
Ha az energiatakarékosság, az üvegház hatásért felelős emberi tevékenység, esetleg a légszennyezés vagy a kiotói kvóták témaköre szóba kerül, a legtöbb embernek az ipar (füstölgő gyárkémények) és a közlekedés (tömött, többsávos utak, füstölgő kipufogók) az első, ami az eszébe jut. Holott van még egy, a mostani helyzet kialakulásában hasonlóan felelős összetevő, az épületek.

Új, környezetbarát fényforrásokat fejlesztett a GE magyar mérnökökkel
Zöldtech * 2011.12.01
2 hozzászólás
A hagyományosnál jóval takarékosabb és csak minimális higanymennyiséget tartalmazó fényforrásokat fejlesztettek ki a GE budapesti Globális Fényforrás Technológiai Központjának mérnökei egyetemi kutatóintézetekkel közösen.

Az EnergiaKözösségek alakíthatják a környezettudatos jövőt
Zöldtech * 2011.11.30
‘EnergiaKözösségek’ címmel nemzetközi megtakarítási program és verseny első évadja indul több háztartásból álló közösségek számára a GreenDependent Intézet szervezésében.

EUREM Energiagazdász képzés kedvezményes részvételi feltételekkel és Európa-szerte elismert oklevéllel
Zöldtech * 2011.11.29
Február 23-án a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Német-Magyar Képző Központ ismét elindítja a nemzetközileg elismert Energiagazdász (European EnergyManager) képzést, melyre december 9-ig kedvezményes jelentkezést biztosítanak!

Átadták a BME két felújított kollégiumát
Zöldtech * 2011.11.18
3 hozzászólás
Teljes hőszigetelés, és nyílászáró csere után, magasabb energiahatékonysággal működik tovább a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két kollégiumi épülete. A Bercsényi és a Wigner kollégiumok fejlesztésével évi 8,2 millió Ft-ot spórolhat az egyetem az energia költségeken.

Óriási potenciál a vállalati energiahatékonyságban
Zöldtech * 2011.11.16
A vállalati energiahatékonyság válhat a magyarországi energetikai szektor egyik húzóterületévé a következő években. A potenciált jelzi, hogy becslések szerint akár 10 százalékos azonnali energiamegtakarítás is elérhető egy átlagos magyar vállalatnál kiugró erőforrás-ráfordítás nélkül. Nemzetgazdasági szinten a vállalati energiahatékonyság évente mintegy 40 PJ megtakarítást hozhat – ez a teljes hazai energiafelhasználás 4 százaléka.

Hogyan spórol százezreket Kürsad Kesici?
Index * 2011.11.07
1 hozzászólás
Sok kicsi áramtermelő egységre épülhet a jövő energiahálózata, az ezekhez szükséges iránytó informatikát már tesztelik a német T-City projektben. Magyarországon még jó ideig nem számíthatunk ilyesmire.

Legyen zöld az otthona télen is!
Zöldtech * 2011.11.03
Jelenleg is számos megoldás áll rendelkezésünkre, hogy lakóépületeinkben alkalmazhassuk az energia- és költségmegtakarítás fortélyait, ami a téli hónapok beköszöntével még hangsúlyosabb szerepet kap.

Az éjszakai világításon spórolnak Nagy-Britanniában
Zöldtech * 2011.10.19
5 hozzászólás
A sötétség korszaka tér vissza hamarosan Nagy-Britanniába éjjelente: kikapcsolja a közvilágítást jó pár önkormányzat takarékosságból és környezetvédelemből.

Átadták a BME felújított ’E’ épületét
Zöldtech * 2011.10.10
741 db nyílászáró, 3114 m2. Összesen ennyi üvegfelület cseréje történt meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ’E’ épületében az elmúlt hónapokban. Az épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően 4500 GJ-al csökken az egyetem éves energiafelhasználása.

Egymilliárdos korszerűsítés a szabolcsi önkormányzat intézményeiben
Zöldtech * 2011.10.07
Összesen egymilliárd forintot fordíthat intézményeinek energetikai korszerűsítésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat; az ehhez szükséges forrás nagyobb részét a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán nyerte el a helyhatóság.

Hamarosan meghirdetésre kerül az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat
Zöldtech * 2011.09.21
A pályázat 2011. október második hetében kerül meghirdetésre, ezt november végén egy félnapos konferencia követi, az eredményhirdetésre és a díjak átadására az energiahatékonysági világnapon, 2012. március 6-án kerül sor.

Közintézmények energiahatékonysági korszerűsítését végzik Komlón
Zöldtech * 2011.09.07
A komlói önkormányzat tizenkét helyi közintézmény energiahatékonysági korszerűsítését végezteti el, az október végéig tartó mintegy 391 millió forintos beruházást követően a fűtésköltségek a korábbi felére csökkennek.

Közel egymilliárdos panelfelújítási mintaprojekt Győrben
Zöldtech * 2011.08.24
1 hozzászólás
A projekt keretében hőszigetelik az épületek homlokzatát és födémjeit, szükség esetén kicserélik a nyílászárókat, továbbá a szellőzőrendszert és a melegvíz-szolgáltatást napkollektorok gyűjtötte energiával támogatják meg.

Uniós támogatással korszerűsítik a közvilágítást Hódmezővásárhelyen
Zöldtech * 2011.08.18
2 hozzászólás
Hódmezővásárhelyen uniós támogatással, összesen 750 millió forintos beruházással a közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestet LED-technológiát használó fényforrásra cserélik.

Napkollektor és korszerűbb fűtés kerül a régi börtönépületekbe
Zöldtech * 2011.08.10
2 hozzászólás
Összesen több mint 1,7 milliárd forintot nyert el a büntetés-végrehajtás kilenc pályázatával börtönépületek korszerűsítésére, épületenergetikai fejlesztésekre és megújuló energiára alapuló fejlesztésekre; lesz, ahol napkollektor segítségével nyerik majd a meleg vizet, lesz, ahol a fűtés, máshol pedig a homlokzat újul meg.

400 milliót költhet Komló energiahatékonysági fejlesztésre
Energiainfó * 2011.08.04
Az ,,Energiahatékonyság növelése Komló város önkormányzatának intézményeiben – KEOP 5.3.0/A” számú pályázat lehetőségeivel élve, újabb komlói önkormányzati tulajdonban lévő épületek energetikai korszerűsítésére kerül sor még ebben az évben

Energiatakarékossági korszerűsítéseket végeztek a Corvinus Egyetemen
Zöldtech * 2011.08.01
1 hozzászólás
A Budapesti Corvinus Egyetem energiatakarékossági korszerűsítéseket végzett 103 millió forint európai uniós támogatásból a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP), a beruházások augusztus végén fejeződnek be a kertészettudományi valamint a tájépítészeti karokon – közölte az oktatási intézmény.

Uniós támogatással energiaköltségeket csökkentő beruházás
Zöldtech * 2011.07.28
9 hozzászólás
Európai uniós pályázaton nyert 90 millió forintos támogatással energiaköltségeket csökkentő beruházás fejeződött be a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság székesfehérvári épületeiben.

Olajos: Felértékelődnek az energetikai felújítások
InfoRádió * 2011.07.25
3 hozzászólás
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerint ahogy emelkednek a lakások rezsiköltségei, úgy lesz egyre fontosabb, hogy végeztek-e energetikai felújítást az ingatlanon.

Szigetelik és napkollektorral látják el a törökszentmiklósi idősek otthonát
Zöldtech * 2011.07.13
Pályázati támogatással megújul a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat időseket és pszichiátriai betegeket ellátó otthona Törökszentmiklóson – közölte az önkormányzat alelnöke az Új Széchenyi Terv keretében induló projekt nyitórendezvényén.

47 százalékos energiamegtakarítás a BME-n
Zöldtech * 2011.07.07
9 hozzászólás
Épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően 4500 GJ-al csökken a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem éves energiafelhasználása. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházás célja a BME ’E’ épületének korszerűsítésén keresztül csökkenteni az egyetem energiafogyasztását és üvegházhatású gáz kibocsátását.

Lezárult a Kapcsold ki! II. energiatakarékossági kampány
Zöldtech * 2011.06.27
Lezárult a Kapcsold ki! II. elnevezésű energiatakarékossági kampány, pénteken a klímanagykövetek és a meghívott szakemberek megosztották a fél évig tartó programsorozat kapcsán gyűjtött tapasztalataikat, beszámoltak eredményeikről, és díjakat is kiosztottak: a legzöldebb önkormányzat címet Tatabánya kapta.

Munkahelyi szunyókaszünet áramtakarékosságért
Zöldtech * 2011.06.22
Sziesztáztatni akarja dolgozóit áram-megtakarítás végett egy megye Japánban.

LED-lámpagyár európai uniós támogatással Berettyóújfaluban
Zöldtech * 2011.06.20
Energiatakarékos közvilágítási LED-lámpatesteket gyártó üzemet épít uniós támogatással Berettyóújfaluban a helyi Mezeivill Kft.; az 50 százalékos támogatottságú, csaknem 600 millió forintos beruházás alapkövét Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára helyezte el június 18-án.

Energiatakarékosságra szorítaná az unió lakosságát Brüsszel
Zöldtech * 2011.06.17
18 hozzászólás
Az Európai Bizottság (EB) tervei szerint az energiaszolgáltatóknak hamarosan gondoskodniuk kell majd arról, hogy a lakosság kevesebb földgázt és áramot fogyasszon, Brüsszel évente másfél százalékos csökkenést vár el.

Knauf: hiányzik a finanszírozás a lakások energetikai felújításához
Zöldtech * 2011.06.16
34 hozzászólás
A szén-dioxid kvóta eladásából tavaly a költségvetés 40 milliárd forint bevételhez jutott, amely a Zöld Beruházási Rendszerbe került, de ennek a Klímabarát Otthon alprogramja keretében csak 188 pályázó jutott 379 millió forint támogatáshoz.

Jönnek az okosmérők
Energiainfó * 2011.06.09
12 hozzászólás
Hamarosan indulnak a hazai áramszolgáltatók úgynevezett okosmérési kísérleti projektjei; a tesztek eredményei alapján dől el, hogy Magyarország milyen szabályozási és üzleti modellt választ.

Csökkenő vissza nem térítendő támogatások az épületfelújításoknál
Zöldtech * 2011.05.25
3 hozzászólás
A június 30-ig elkészülő I. Energiahatékonysági Cselekvési Terv 2016-ig 9 százalék megtakarítással számol, a beruházások 20 százaléka származik uniós forrásból, míg a többit piaci alapon, bankoktól veszi fel az állam, így az egyes projekteknél is szűkül a vissza nem térítendő támogatás – mondta Gémesi Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője az építőipar kitörési esélyeiről rendezett konferencián Budapesten.

Az osztrákoknak nagyon bejött a hőszigetelés
Zöldtech * 2011.05.25
3 hozzászólás
Az osztrák állam évi 100 millió eurós támogatásával megvalósuló ingatlankorszerűsítési program két év alatt 7000 új munkahelyet teremtett, és mintegy 700 millió eurónyi befektetést generált.

Energiahatékonyság: versenyre fel!
Piac és Profit * 2011.05.18
8 hozzászólás
Rendhagyó kettősség fedezhető fel a hazai piacon – állítja Kaderják Péter, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Központjának vezetője, mivel a felhasznált gáz mintegy felét üzleti körülmények között vásárolják meg, adják el, s már tapasztalni a valódi verseny jeleit. A piac másik, hatósági áras felén viszont továbbra is érzékelhető a torzulás: az egyetemes szolgáltatást igénybe vevőknél jellemzőbb az energiafelhasználás alacsonyabb hatékonysága.

Minden víz- és energiacsekken nyer a környezettudatos hotel
Magyar Installateur * 2011.05.09
A fővárosi Boutique Hotel Zarában vizet és energiát spóroló perlátorokat (csaptelepkifolyók) és takarékos kézi zuhanyokat szereltek fel, amelyekkel nem csupán a vízfogyasztást csökkentik, de jelentős költség- és energia megtakarítást is elérhetnek.

Takarékosságra tanít az energiabringa
Zöldtech * 2011.04.29
6 hozzászólás
Energiabringákkal indult országjárásra az Energiapersely program: a kerékpárra hasonlító szerkezetet hajtva bárki élményszerűen tapasztalhatja meg, mennyi áram kell ahhoz, hogy otthonában például egy olvasólámpa negyedórán át világítson. Az első állomáson 2000 Wh energia gyűlt össze emberi erővel. Jövő héten folytatódik az áramgyűjtés.

LED-fejlesztési kampány indul a hazai közvilágítás megújítására
Zöldtech * 2011.04.22
7 hozzászólás
Kétmilliárd forint értékű beruházási kampányt indít az ELMIB csoport a LED lámpák elterjesztésére. A cégcsoport elsőként több mint 400 önkormányzati partnerének teszi elérhetővé az új fejlesztési konstrukciót, amellyel az önkormányzatok önerő nélkül is bevezethetik a LED technológiát, akár harmadával csökkentve közvilágítási költségeiket.

Az épületenergetikai program 90-100 milliárd forint építőipari megrendelést jelent
Zöldtech * 2011.04.11
2 hozzászólás
Az idén mintegy 90-100 milliárd forint megrendelést hozhatnak az építőiparnak a már meghirdetett épületenergetikai programok – közölte Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára.

Magyarországon erősít az Energiavárosok Szövetsége
OGH hírügynökség * 2011.03.30
Márciusban került megrendezésre a Fenntartható települési energiagazdálkodás című konferencia, mely a magyar települések vezetőinek, polgármestereinek adott lehetőséget egynapos, intenzív képzésre.

Átadták az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjakat az Energiatakarékossági Világnapon
Zöldtech * 2012.03.07
Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából ismerhettük meg az ország első energiatudatos vállalatait az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján.

MÁV: Energiamegtakarítás napkollektorral és LED világítással
Zöldtech * 2012.02.27
1 hozzászólás
A MÁV-Gépészet Zrt. a miskolci telephelyen a melegvíz-ellátás biztosítására napkollektorokat létesített, és LED-es szerelőakna világítást alakított ki, Nagykanizsán a fűtési rendszert korszerűsítette, Szolnokon pedig korszerű, energiahatékony világítási rendszert épített ki.

Beindult a Virtuális Erőmű
Zöldtech * 2012.02.09
Március 6-án, mint ezentúl minden évben a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Parlamentben kerülnek átadásra az Energiatudatos Vállalat címek, valamint az Energiahatékony Vállalat díjak. A pályázatnak keretet adó Virtuális Erőmű Program alapkövét egy éve tették le az IPENERG Egyesülés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képviselői.

Az energiahatékonyság támogatása pénzt hoz az államnak is
Energia Klub * 2012.01.13
22 hozzászólás
Amennyiben az állam elkötelezetten és stabilan támogatná az energiahatékonysági beruházásokat, úgy nem csak milliárdokat tudnának a háztartások megtakarítani, de jelentős mennyiségű új munkahellyel számolhatunk, illetve pozitív hatással lenne az államháztartásra és hosszú távon a külkereskedelmi mérlegre is – derül ki az Energiaklub legfrissebb kutatásából.

Cél az energia-megtakarítás és a megújuló energiák katonai felhasználása
Kormányportál * 2011.12.22
A Honvédelmi Minisztérium energetikai konferenciát tartott, ahol kinyilvánították, hogy a Magyar Honvédségnek nagy energiafogyasztóból nagy energia-megtakarítóvá kell válnia.

700 millió forinttal bővítik a Mi otthonunk pályázat keretét
Zöldtech * 2011.12.21
2 hozzászólás
Eddig 422 pályázó jutott támogatáshoz az új és használt családi házak energetikai javítására augusztusban meghirdetett Mi otthonunk pályázat 1,6 milliárd forintjából, de a szén-dioxid-kvóta eladásból átcsoportosított 700 millió forint felhasználásával további 200 pályázó is támogatáshoz juthat.

Húsz százalékos energiamegtakarítás a Béres Gyógyszergyárban
Zöldtech * 2011.12.19
Éves szinten több mint 20 százalékos költségmegtakarítást eredményez majd a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki telephelyén az az energetikai korszerűsítés, amely az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Minőségi védjegyet kapnak a hőszigetelések
Bautrend * 2011.12.15
A jövőre bevezetendő minőségi védjegy a hőszigetelőanyagok közötti választást segíti minőségi szempontok szerint.

Fellegi Tamás: az energiafüggőség csökkentésének természetes eszköze a hatékonyság javítása
Zöldtech * 2011.12.12
21 hozzászólás
Csökkenteni kell Magyarország energiafüggőségét, ennek legolcsóbb és természetes eszköze, amelyet mindenki elfogad, az energiahatékonyság javítása – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter pénteken a Szegedi Tudományegyetemen.

Több mint ezer ablakot cseréltek ki a kecskeméti kórház hotelépületében
Zöldtech * 2011.12.08
Több mint ezer ablakot cseréltek ki a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kórházának hotelépületében; a beruházás 141 millió forintos költségének felét pályázaton nyerte el az intézmény, az összeg másik részét a fenntartó finanszírozta.

Energiatakarékosság a fűtési szezonban
Zöldtech * 2011.12.05
A téli időszakban növekvő fűtési költségek egyre inkább az energiatakarékos megoldásokra irányítják a figyelmet, a területen érdekelt cégek ugyanakkor tanácsokkal is próbálják segíteni a lakosságot abban, hogy ésszerűen bánjanak az energiával a fűtési szezonban.

Szigetelés: minél vastagabb, annál többet hoz
Greenfo * 2011.12.01
4 hozzászólás
A hőszigetelő szakma szerint energiahatékonysági szempontból korlátozott előnyökkel jár és csak az anyagilag már eleve tehetős családoknak éri meg a kormány által 3 milliárd forinttal támogatott – használati melegvíz ellátás biztosításához és fűtésrásegítésre szolgáló – napkollektorok telepítése. Kollektorok helyett épületszigetelési támogatására lenne szükség.

Több mint háromezer európai város vállalja már az uniós energiahatékonysági tervek túlteljesítését
Zöldtech * 2011.11.30
11 hozzászólás
Újabb 263 polgármester keddi csatlakozásával immár több mint háromezer európai város és település vállalta azt, hogy területén túlteljesíti az Európai Unió 2020-ra vállalt célkitűzését, a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését.

Mérni csak okosan!
Az Áram Ára * 2011.11.24
23 hozzászólás
A Magyar Energia Hivatal megbízásából készített tanulmány számításai szerint a nemzetgazdaság akár 100 milliárd forintot, a fogyasztók 115 milliárd forintot nyerhetnének, míg a környezeti haszon 50 milliárd forintra rúgna, ha bevezetnék az okos mérést (smart metering).

A lakások használják fel az energia nagy részét
Index * 2011.11.17
4 hozzászólás
Nem a közlekedés során, és nem az ipari termelésben használjuk el a legtöbb energiát, hanem otthonainkban: az összes 40%-át. A nagy részét fűtésre és hűtésre, ezért uniós és hazai cél a háztartások energiaigényének visszaszorítása. A követelményeket, célokat egyelőre jobban látjuk, mint azt, hogyan érjük el, hogy pár év múlva csak alig fogyasztó otthonok épüljenek.

Lakásfelújítás: Fizet az állam, hogy olcsóbb legyen a fenntartás
Index * 2011.11.15
5 hozzászólás
Slágertéma a rezsicsökkentést célzó lakásfelújítás. Ami nem csoda az emelkedő gáz és áramárakat elnézve: fizetésünk egyre nagyobb részét fordítjuk háztartási energiára. Milyen támogatások, konstrukciók érhetők el itthon és külföldön?

Háztartások környezetvédelmi versenye indul
Zöldtech * 2011.11.03
Energia- és vízfogyasztásukkal mérhetik össze tudásukat a háztartások a LOHAS-bajnokságban, amelyre december 13-ig lehet jelentkezni.

Több mint ezer nyílászárót cserélnek ki a kecskeméti kórház hotelépületében
Zöldtech * 2011.10.27
4 hozzászólás
Több mint ezer nyílászáró cseréje fejeződik be a napokban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának hotelépületében; a 141 millió forintos költség felét pályázaton nyerte el a kecskeméti intézmény, a másik felét a fenntartó biztosítja.

Osztrák-magyar energiahatékonysági projekt indult
Zöldtech * 2011.10.18
Közösen épít ki energiahatékonysági tanácsadó hálózatot a nyugat-dunántúli térségben a bécsi és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az ausztriai Energiagazdálkodási Intézet, valamint a Centrope közép-európai régiót Magyarországon képviselő Ceurina Kft.

Jelentős energiamegtakarítás a közvilágításban Hódmezővásárhelyen
Zöldtech * 2011.10.10
A tervezett 25 százalékkal szemben 35 százaléknyi energiát takarít meg a hódmezővásárhelyi önkormányzat azzal, hogy lecserélte a közvilágítási lámpatesteket.

Hogyan segítenek az intelligens hálózatok megfelelni az energiával kapcsolatos kihívásoknak?
Zöldtech * 2011.09.21
A nemzeti energiapolitika megújítása, a piaci szereplők együttműködése valamint a jogi megoldások megteremtéséhez szükséges kormányzati döntések mind-mind szükségesek az intelligens hálózatok teljes körű megvalósításához.

Újabb energiamegtakarítással járó fejlesztés a BME-n
Zöldtech * 2011.09.08
Épületenergetikai korszerűsítést hajtanak végre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két kollégiumi épületén. Az ’E’ tanulmányi épület nemrégiben átadott hasonló felújítását követően a Bercsényi és a Wigner kollégiumok fejlesztésével újabb 8,2 millió forintos éves energiaköltség-megtakarítást ér el az egyetem.

Egyre zöldebb a WWF Magyarország irodája
Zöldtech * 2011.08.29
Az épületenergetikai audit és az első energiahatékonysági lépések után 30%-kal alacsonyabb kibocsátású kondenzációs gázkazán érkezett a WWF irodájába. A WWF iroda tehát egyre zöldül, nem véletlen, hogy a Zöld Iroda verseny díjátadóján elnyerte a „Zöldek zöldje” különdíjat. Mindezt az iroda környezetbarát megoldásaival és környezettudatos stratégiájával érdemelte ki.

Családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra
Zöldtech * 2011.08.18
1 hozzászólás
A családi házakban használják fel fűtésre és vízmelegítésre a lakossági energia túlnyomó részét, ezért a családi házak szigetelése az egyik legnagyobb lehetőség az energiamegtakarításra – vélik a Knauf Insulation energetikai cég szakértői.

Új díszkivilágítás helyett költségcsökkentő felújítás kellene a Parlamentben
Zöldtech * 2011.08.12
5 hozzászólás
Az LMP szerint „új, pazarló díszkivilágítás” helyett a Parlamentben olyan felújításra lenne szükség, amelynek révén hasznosíthatják a megújuló energiákat és csökkennek az épület fűtési, világítási költségei.

Mennyi áramot zabál a kikapcsolt tévé?
Index * 2011.08.08
6 hozzászólás
Az ELMŰ-nek elment az esze: ingyen programot és tippeket ad az áramfogyasztás csökkentésére. Ha minden eszközünk brutálisan elavult, akár hatvanezres villanyszámlát is okozhat a készenléti üzemmód egy év alatt, de néhány korszerű eszközzel is könnyen összejöhet 4-5000 Ft plusz.

Új uniós energiahatékonysági irányelv javaslat
Zöldtech * 2011.08.01
4 hozzászólás
Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjesztett elő az energiahatékonysági irányelvre vonatkozóan. Ha megfelelően ültetjük át, akkor a környezetet kevésbé terhelő gazdaságot hozhatunk létre

Korszerűsítik a Pártok Háza energetikai rendszerét Mosonmagyaróváron
Zöldtech * 2011.07.29
Korszerűsítik a Pártok Háza néven ismert mosonmagyaróvári irodaház energetikai rendszerét európai uniós támogatással. A több mint 90 millió forintos fejlesztéstől 40-50 százalékos energia-megtakarítást várnak.

Az amerikaiak nem akarnak kevesebb energiát fogyasztani
Zöldtech * 2011.07.26
17 hozzászólás
Egy friss kutatás szerint az amerikaiak fele úgy véli, fontosabb az új energiaforrások felfedezése semmint, hogy a jelenleg alkalmazott energiahordozók fogyasztását csökkentsék, és tízből közel öten vélik úgy, hogy a globális felmelegedés az emberi tevékenységtől független jelenség.

Energiahatékonyság fokozása épületautomatizálással – a zéró energiafelhasználás kulcsa
Zöldtech * 2011.07.20
2 hozzászólás
Az október 19-20-án harmadik alkalommal megrendezésre kerülő CEP Clean Energy & Passive House Expo tematikájában 2011-ben kiemelten szerepel az épületautomatizálás, amellyel radikálisan csökkenteni lehet az energiafelhasználást és ezáltal a szén-dioxid kibocsátást is.

Felújítási programon 7000 új munkahelyet nyert a szomszéd
Napi Gazdaság Online * 2011.07.12
Ausztriában a válság kezdetén, 2009-ben, indították útjára a lakások utólagos hőszigetelését szolgáló konjunktúraprogramot. A felújítások – energiatanúsítvány révén igazoltan – 4 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenéssel jártak. Az állam csak az áfából több mint 100 millió euró bevételre tett szert

Akár 1,3 milliárd forintnyi hitel energiahatékonyságra
Piac és Profit * 2011.07.04
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15 millió euró refinanszírozási hitelkeretet biztosít az Erste Bank Hungary számára önkormányzati energiahatékonysági projektek megvalósításához.

Az energiaszolgáltatókat értékesítésük csökkentésére kötelezné az EU
Zöldtech * 2011.06.23
5 hozzászólás
Az európai gáz- és elektromos áram szolgáltatóknak évente 1,5 százalékkal kellene csökkenteniük értékesítési volumenüket – derül ki az európai energiaügyi biztos, Günther Öttinger szerdán bemutatott tervezetéből.

Okosmérési tesztek startja
Zöldtech * 2011.06.21
Hamarosan indulnak a hazai áramszolgáltatók úgynevezett okosmérési kísérleti projektjei; a tesztek eredményei alapján dől el, hogy Magyarország milyen szabályozási és üzleti modellel tegyen eleget annak az uniós elvárásnak, mely szerint 2020-ra a háztartások mintegy 80 százalékában a szolgáltató és a felhasználó közötti kommunikációt lehetővé tévő fogyasztásmérés lehetőségét kell biztosítani.

Kizárólag LED-fényforrásokkal biztosítja közvilágítását Véménd
Zöldtech * 2011.06.17
1 hozzászólás
Korszerűsítette közvilágítását Véménd önkormányzata: az ezerötszáz lelket számláló baranyai község csütörtöktől kizárólag energiatakarékos és környezetkímélő LED-fényforrásokat használ erre a célra.

Bencsik: az energiahatékonyság javításával mérsékelhető a földgázfüggőség
Zöldtech * 2011.06.16
A hazai földgázfüggőséget a villamos energia rendszer korszerűsítésével, az energiahatékonyság javításával lehet csökkenteni – mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy budapesti szakmai konferencián.

Az Európai Bizottság ismét kiírta az Európa Zöld Fővárosa pályázatot
Zöldtech * 2011.06.15
A pályázat célja, hogy ösztönözze a városok környezetbarát jellegének fejlesztését, jutalmazza az elért eredményeket, és hozzájáruljon a bevált gyakorlatok európai városok közötti cseréjéhez.

Smart metering – Út a tudatos fogyasztáshoz
Zöldtech * 2011.05.30
2011 tavaszán került sor az Energetikai Szakkollégium Kármán Tódor emlékfélévének hatodik előadására, melynek témája a Smart metering, azaz az Okos mérés volt.

Jó befektetés az energiahatékonyság növelése – konferencia Pécsen
Zöldtech * 2011.05.25
Az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése akár nagyságrendekkel kedvezőbb befektetés lehet, mintha az arra szánt összegek a pénzpiacokon kamatoznának – mondta a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség fejlesztési igazgatója Pécsen.

Racionalizálták az energiafelhasználást a táplánypusztai otthonban
Zöldtech * 2011.05.20
Ésszerűsítették az energiafelhasználást uniós támogatással a táplánypusztai Piróth Endre Mentálhigiénés Otthonban, ahol 350 értelmi fogyatékos ember ellátásáról gondoskodnak.

Állami intézmények 9 milliárd forintot nyertek el épületenergetikai célra
Zöldtech * 2011.05.16
3 hozzászólás
Összesen 9,28 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el épületenergetikai korszerűsítésre állami felsőoktatási- és egészségügyi intézmények – jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyekért felelős államtitkára.

A kormány húsz egészségügyi intézmény energetikai korszerűsítését tervezi
Zöldtech * 2011.04.29
Húsz pályázatra több mint 4,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére – jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár Mátraházán, a Mátrai Gyógyintézet energetikai korszerűsítését célzó projekt első ütemének átadóünnepségén.

Egyre többen gondolkoznak energiahatékonysági beruházáson
Zöldtech * 2011.04.26
Már a lakosság több mint 80 százaléka foglalkozik energiahatékonysági beruházás gondolatával, igaz, még sokan egyáltalán nem vagy csak keveset költenének rá

Magyarország három lépcsőben veszi át az uniós hőszigetelési előírást
Zöldtech * 2011.04.20
21 hozzászólás
A szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy három lépcsőben – 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben – szigorítsa az épületek hőszigetelési előírásait, mivel 2020-ra eleget kell tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint csak közel nulla energiaigényű házak épülhetnek.

Energiavámpírok az óbudai óriáspanelben
Index * 2011.04.06
5 hozzászólás
Magyarország legnagyobb társasházában, az óbudai óriáspanelben közel 1,2 milliárd forintért szigeteltek. A próbaidő után most kellene átállni a lakásonkénti egyedi fűtésszámlára. Ám a közös képviselő egyelőre nem meri elmondani a számokat a lakóknak, annyira nagyok az eltérések a lakások között.

Energiatakarékossági verseny és tippek a Kapcsold Ki! kampányban
Zöldtech * 2011.03.28
Energiatakarékossági versenyt hirdet, tippekkel szolgál és a gyerekekhez is szól a magyar Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös energiatakarékossági szemléletformáló kampánya, a Kapcsold Ki!.

COMMENTS