Geotermikus fűtőmű megépítését fontolgatja Miskolc

HomeMinden ami zöld

Geotermikus fűtőmű megépítését fontolgatja Miskolc

A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város és a PannErgy Nyrt. - az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán

Magyarország három lépcsőben veszi át az uniós hőszigetelési előírást
Lexikon
Özönvíz a világ tetején

A város alatt lévő geotermikus erőforrások felkutatására összefogott a város és a PannErgy Nyrt. – az erről szóló együttműködési megállapodást szerdán írták alá Miskolcon.

A miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding Zrt. a PannErgy Nyrt.-vel (korábban Pannonplast) írt alá együttműködést, amelynek célja, hogy felkutassák a város alatt lévő geotermikus erőforrásokat, az előzetes felmérések szerint ugyanis Miskolc ilyen szempontból ígéretes geológia környezetben található – közölte Veres László, az önkormányzat szóvivője az együttműködési szerződés aláírását követően.

A geotermikus fűtőmű beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerülne, ennek ötödét a PannErgy Nyrt. biztosítaná, a fennmaradó részt pedig európai bankok – EIB, EBRD – állnák – tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte: amennyiben az elkészülő geológiai elemzés szerint hatékony erőmű és/vagy fűtőmű építhető, akkor a PannErgy érdekeltségébe tartozó Pannonplast Polifin Kft. és a Miskolc Holding Zrt. közös projekttársaságot alapít 100 millió forint jegyzett tőkével.

A tervezett konstrukcióban a PannErgy Nyrt. a VGK Hönnun szakmai partnerével együtt elsősorban távhő-energia termelésére alkalmas geotermikus erőművet szeretne építeni, amelynek kapacitását a kitermelhető hőmennyiség határozza meg – mondta Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke.

Miskolcnak fontos, hogy a földben rejlő energiát hasznosítsa, a geotermikus energia kihasználásának elsődleges célja, hogy az olcsó, természeti környezetben megtalálható energia a lakosság életkörülményeit javítsa – jegyezte meg Káli Sándor, Miskolc polgármestere.

A PannErgy Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy – Miskolc önkormányzata mellett – Csongrád, Eger, Gödöllő, Kaposvár, Körmend és Záhony önkormányzatával is sikerült megállapodást kötnie a geotermikus energia hasznosításáról, illetve közös projektcég alapításáról. A közlemény hangsúlyozza, hogy a PannErgy folytatja tárgyalásait az önkormányzatokkal, hogy minél több közös projekt létesüljön geotermikus forrásokból hő- illetve elektromos energia termelésre. (MTI)

COMMENTS