Özönvíz a világ tetején

HomeMinden ami zöld

Özönvíz a világ tetején

A Himalájában, a világ legmagasabb hegységében 44 olyan gleccsertó van, amely a klímaváltozás miatt megáradhat, és elöntheti a völgyeket, emberek tíz-

LMP: semmisítsék meg a szegedi napelemes közbeszerzést
Először Várna, majd Firenze éghajlatát hozza a klímaváltozás
Geotermikus fűtőmű megépítését fontolgatja Miskolc

A Himalájában, a világ legmagasabb hegységében 44 olyan gleccsertó van, amely a klímaváltozás miatt megáradhat, és elöntheti a völgyeket, emberek tíz- és százezreinek életét veszélyeztetve ezzel.

A Himalájában, a világ legmagasabb hegységében 44 olyan gleccsertó van, amely a klímaváltozás miatt megáradhat, és elöntheti a völgyeket, emberek tíz- és százezreinek életét veszélyeztetve ezzel.

A Der Spiegel című német hetilap internetes kiadása számol be arról, hogy a globális felmelegedés nem csak a szárazsággal, vagy az európai gleccserek olvadásával és az Arktisz jegének eltűnésével fenyeget, hanem azzal is, hogy 2-3 évente a Himalája völgyeit is hatalmas víztömegek öntik el.

Korábban 200-300 évente voltak hasonló katasztrófák, azonban egy nepáli kutatóközpont munkatársai szerint a klímaváltozás a Himalájára is megérkezett, és átalakítja a megszokott viszonyokat. 1977 és 2000 között a hőmérséklet évente 0,09 Celsius fokkal emelkedett, ami első látásra kevésnek tűnhet, de sokszorosa a globális felmelegedésnek, amelyet ebben az időszakban a Földön tapasztaltak.

Emiatt a gleccserek még gyorsabban olvadnak majd, pedig a nepáli Kongma Tikpe példája önmagában is riasztó: 1976 és 1978 között 60 centiméterrel, 1978 és 1989 között évente két és fél méterrel, azóta pedig évi tíz méteres sebességgel húzódik vissza, vagyis olvad.

A mélyedésekben és kisebb medencékben, amelyek a gleccserek visszahúzódása után maradnak, tavak keletkeznek, de bármikor bekövetkezhet egy gátszakadás. A veszélyeztetett országok listája meglehetősen hosszú: Nepál és Tibet okán Kína, Afganisztán, Banglades, Bhután, Burma, India és Pakisztán. Egyelőre csak a legveszélyesebb gleccsertónál, a nepáli Tsho Rolpa mentén létesítettek egy jelzőrendszert, amely áradás előtt képes riasztani a lakosságot.

Mindez végül is csak pénzkérdés, mondják a nepáli szakértők, akik arra is hivatkoznak, hogy egy indiai-kínai jelzőrendszer sok ember életét mentette meg, amikor 2005 februárjában a Sutlej folyó elöntötte a völgyet – írta a német hetilap internetes kiadása. (MTI)

COMMENTS