Az elektromos cigivel kapcsolatos jogszabályok Magyarországon

HomeWebáruház

Az elektromos cigivel kapcsolatos jogszabályok Magyarországon

Az elektromos cigi (ecigi) szabályozása Magyarországon is különböző jogszabályokon és rendeleteken alapul. Az ecig használatával kapcsolatos legfonto

Ha fürdőszoba felújítást tervezek, milyen, fontos lépseket kell tennem, mielőtt nekikezdek és a későbbiekben?
Nem kell mérnöki diploma a motorolaj megtalálásához
Hogy döntsem el, hogy milyen tűzoltó készüléket válasszak?


Az elektromos cigi (ecigi) szabályozása Magyarországon is különböző jogszabályokon és rendeleteken alapul. Az ecig használatával kapcsolatos legfontosabb jogszabályok a következők:

  1. Trafikált dohányáruk forgalmazásáról, vásárlásáról és reklámozásáról szóló 2012. évi CXXV. törvény: Ez a törvény szabályozza a dohánytermékek forgalmazását és reklámozását, ideértve az elektronikus cigaretta termékeket is. A törvény meghatározza a dohánytermékek értékesítési korhatárát, a dohánytermékekre vonatkozó szabványokat és jelölési követelményeket.
  2. A dohányzásról való leszokást elősegítő és a dohányzás egészségügyi kockázatairól szóló 47/2013. (XI. 15.) EMMI rendelet: Ez a rendelet tartalmazza a dohányzásról való leszokást segítő programok és eszközök szabályait, ideértve az elektronikus cigaretta használatával kapcsolatos információkat is.
  3. Az elektronikus cigaretta és a töltőkészülék forgalomba hozataláról és forgalomba hozatalának feltételeiről szóló 52/2018. (XI. 15.) EMMI rendelet: Ez a rendelet szabályozza az ecigaretta és a hozzá tartozó készülékek forgalomba hozatalát és minőségi követelményeit. Az előállítóknak és forgalmazóknak be kell tartaniuk az e rendelet előírásait.
  4. A dohánytermékek árukategóriák szerinti részletes adóztatásáról szóló 16/2017. (IV. 20.) NGM rendelet: Ez a rendelet az adóztatási szabályokat határozza meg a dohánytermékek, ideértve az ecigaretta termékeket is.
  5. Kiskorúak védelméről szóló törvény: A kiskorúak védelméről szóló törvény szabályozza a kiskorúaknak az ecigi vásárlását és használatát. A törvény általában tiltja a kiskorúaknak a dohánytermékek vásárlását és használatát.

Fontos megjegyezni, hogy a jogszabályok időről időre változhatnak, ezért mindig célszerű az aktuális jogszabályokat ellenőrizni vagy jogi szakértőhöz fordulni, ha kétségeid vannak az ecigaretta használatával kapcsolatos jogszabályokkal kapcsolatban. Az ecigaretták használata és forgalmazása esetén fontos betartani a hatályos szabályokat, különben jogi következményekkel kell számolni.

COMMENTS