Harmadával nőtt a napelemek gyártása

HomeSzolgáltatás

Harmadával nőtt a napelemek gyártása

Az elmúlt évben 746 megawattnyi napelemet állítottak elő a világon, ami 32 százalékos bővülésnek felel meg. Az amerikai Earth Policy Institute szer

A megélhetést biztosítják Igal munkalehetőségei
Az energiaügyi miniszter energiapolitikai elképzelései
Változás, a régi dolgok változatlanságáért!

Az elmúlt évben 746 megawattnyi napelemet állítottak elő a világon, ami 32 százalékos bővülésnek felel meg.

Az amerikai Earth Policy Institute szerint a múlt évben 32 százalékkal nőtt a napelemek gyártása a világban és ezek 746 megawatt többletenergia termelését tették lehetővé, míg az ilyen energiatermelés 41 százalékkal növekedett Európában.

Japán toronymagasan kiemelkedő teljesítménnyel vezeti a napelemes piacot: gyártókapacitása 365 megawatt volt (49 százalékos részesedés). Az európai termelés tavaly 190 megawatt volt, ami 25 százalékos részesedésnek felel meg. Európát jórészt Németország húzza előre, ahol a kormány intenzíven támogatja a napelemes áramtermelést, még a lakosság számára is.

Az USA-ban tavaly az előző évhez képest a napemelek előállításában visszaesés volt, a gyártott kapacitás 104 megawatt lett. Ennek több oka is volt: egyrészt csődbe ment az addigi második legnagyobb amerikai napelemgyártó, az Astropower, másrészt az 1997-ben, Clinton elnöksége alatt indított egymillió napelemes tető programtól Bush elnök megvonta a forrásokat.

Az utóbbi öt évben a napelemek termelésének átlagos nemzetközi növekedési üteme évi 27 százalék volt. Az eddig összesen gyártott napelemek kapacitása 3145 megawatt, ez két-hárommillió háztartás elektromos energiával való ellátására elegendő.

A napelemes piac jelenleg hétmilliárd dollárt (1400 milliárd forint) tesz ki, és további növekedésnek néz elébe. Elemzők szerinte a gyártás megduplázódása 20 százalékos költségcsökkentést tesz lehetővé. Az elmúlt évtizedben például évi öt százalékkal csökkentek az árak.

A napelemek gyártása terén a világtermelés 60 százalékát öt vállalat birtokolja, első helyen áll – 27 százalékos részesedéssel – a japán Sharp, őt követi az ugyancsak japán Kyocera, majd a Shell és a BP napenergetikai vállalatai és végül a német RWE Schott Solar. (MTI hír)

COMMENTS