Hatalmas napelemes rendszer épül az Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetején

HomeMinden ami zöld

Hatalmas napelemes rendszer épül az Szegedi Tudományegyetem épületeinek tetején

Villamos energia igénye 7 százalékát megújuló forrásból állítja majd elő a legzöldebb hazai egyetem. Míg a most telepítendő napelemek névleges teljesí

Napelemes fagyasztóládák
Lexikon
Indul az Etanol-Line bioüzemanyag-gyára
Villamos energia igénye 7 százalékát megújuló forrásból állítja majd elő a legzöldebb hazai egyetem. Míg a most telepítendő napelemek névleges teljesítménye több mint 0,6 MW, a teljes hazai napelemes kapacitás 2010-ben mindössze 0,8 MW volt.

Sajtóközlemény – Szegedi Tudományegyetem

Az év végig több mint 2700 napelem modult telepítenek a Szegedi Tudományegyetem huszonnégy épületének tetejére. A 880 millió forintos, uniós támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően a jövőben az évi 10 GWh-s villamosenergia-igényének 7 százalékát megújuló forrásból állítja el a „legzöldebb” hazai egyetem.Bencsik János, klíma- és energiaügyi államtitkár az országban egyedülálló kezdeményezésről az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hazai napelemes kapacitás 2010-ben 0,8 MW volt, a most telepítendő napelemek névleges teljesítménye pedig több mint 0,6 MW.

A mintaprojektnek is tekinthető fejlesztés nem csupán a villamosenergia-termelés miatt fontos, az elkövetkező két-három évben azt is vizsgálják majd, miként árnyékolják a napelemek az épületeket, csökkentve ezzel a klimatizálásra fordított energiát. További járulékos előnynek tekinthető, hogy a fejlesztésnek köszönhetően évente több mint kétezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Az államtitkár közölte, ha a szegedi beruházás beváltja a hozzá fűzött reményeket további állami és önkormányzati intézményeknél is elképzelhetőek hasonló fejlesztések.

Szintén uniós támogatással, mintegy 360 millió forintból újulhat meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának biológiai épülete. Jövő nyárra korszerű szigetelést kap a hetvenes évek közepén épült oktatási tömb, korszerűsítik az energetikai rendszert, a szellőzést, hűtést, fűtést, a világítási rendszert, s kicserélik a nyílászárókat is. A rekonstrukciónak köszönhetően, amely jelentős energia-megtakarítással jár, javul az itt tanuló és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzete is.

COMMENTS