Az energiaügyi miniszter energiapolitikai elképzelései

HomeSzolgáltatás

Az energiaügyi miniszter energiapolitikai elképzelései

Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter új atomerőművet szeretne, elképzelhetőnek tartja a szélerőművek 330 megawattos engedélykere

HP tintapatron, mint a kiváló nyomtatás záloga
Akik a sürgős helyzetben is profi munkát végeznek
Te tudod melyik a legkisebb napelemes rendszer?

Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter új atomerőművet szeretne, elképzelhetőnek tartja a szélerőművek 330 megawattos engedélykeretének bővítését, és támogatja, hogy a mátrai és a vértesi szénerőművek is kapjanak támogatást fatüzelésre.

A miniszter szerint minél előbb meg kell hozni a döntést egy esetleges új atomerőműről, a miniszter szerint a Paksi Atomerőmű élettartam-hosszabbítása rendben van, de a 2032 utáni időszakra stratégiai távon helyére kell tenni az atomenergia kérdését. A miniszter ezt a Central European Business Center „Beszéljünk végre világosan az energiáról!” című konferenciáján mondta.

A miniszter elmondta: az év végéig mérik fel, mik a feltételei annak, hogy a 330 megawatt kapacitáson maximalizált szélenergia engedély-keretet bővíthessék.

Szabó Pál kifejtette: a megújuló primer energiával történő áramtermelést az eddig 51 százalékos megújuló arány helyett már 30 százalékos aránynál támogatni fogják, az erre vonatkozó rendelet előkészítése „ütemesen” halad. Ez a Mátrai- és a Vértesi Erőműveknek is lehetővé teszi a támogatás igénybevételét. Két-három héten belül megjelenik az a miniszteri rendelet, ami a szabályozott áron értékesítő egyetemes szolgáltatói körbe engedi a közintézményeket azzal, hogy a határt a 3X50 amper helyett a 3X63 amper mérővel rendelkezőknél szabja meg.

Dióssy László, a Környezetvédelmi, Vidékfejlesztési és Vízügyi Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a megújuló energia termelését fenntartható módon kell folytatni. A minisztérium álláspontja szerint a fosszilis (a szén, az olaj és gáz) energia termelést a minimálisra kell csökkenteni. (MTI)

COMMENTS