Magyarország három lépcsőben veszi át az uniós hőszigetelési előírást

HomeMinden ami zöld

Magyarország három lépcsőben veszi át az uniós hőszigetelési előírást

A szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy három lépcsőben - 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben - szigorítsa az épületek hőszigetelési előírás

Rendkívül sok áramot veszítünk a hálózatban
Rendkívül sok áramot veszítünk a hálózatban
Indul az Etanol-Line bioüzemanyag-gyára

A szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy három lépcsőben – 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben – szigorítsa az épületek hőszigetelési előírásait, mivel 2020-ra eleget kell tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint csak közel nulla energiaigényű házak épülhetnek.

A Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének (MEPS) közleménye szerint a szóban forgó uniós előírás a tavaly májusban született parlamenti és tanácsi irányelv. Miután a magyar hőszigetelési előírások enyhébbek, mint a régi tagállamokban alkalmazottak, így a szigorítás is nagyobb lesz.

A közlemény tartalmazza azt is, hogy a jelenlegi magyar követelményeket mennyire kell szigorítani. Például a falak hőátbocsátása kevesebb mint a felére – 0,45-ről 0,2-re – csökken az évtized végére. Így a tégla falakat is hőszigetelni kell, hiszen a jelenlegi 38 centiméter vastag üreges blokkok hőátbocsátása 0,4 körüli.

A MEPS az expandált polisztirol habot (EPS-t) gyártó cégeket tömöríti. A köznyelvben hungarocellnek nevezett hőszigetelő anyag minden egyes köbméterének előállításához 36 liter kőolaj szükséges. Egy átlagos családi ház hőszigeteléséhez pedig 670 liternyi kőolajból készült anyagra van szükség, ugyanakkor a hőszigeteléssel 50 év alatt 93 ezer liter fűtőolajnak megfelelő energia takarítható meg. (MTI)

COMMENTS