Rendkívül sok áramot veszítünk a hálózatban

HomeMinden ami zöld

Rendkívül sok áramot veszítünk a hálózatban

Az utóbbi években némileg csökkent ugyan a hálózati veszteség a rendszerben, de még így is rendkívül magas. A tíz százalék körüli áramkiesés nemzetköz

25 MW teljesítményű szélerőműparkot helyzetek üzembe Bőnyben
Először Várna, majd Firenze éghajlatát hozza a klímaváltozás
Épületbe építhető üveges napelemek

Az utóbbi években némileg csökkent ugyan a hálózati veszteség a rendszerben, de még így is rendkívül magas. A tíz százalék körüli áramkiesés nemzetközi összehasonlításban is gyenge eredmény. A veszteség csökkentését célzó beruházásokat sem ösztönzi a jelenlegi szabályozás, mert azt az áramdíjban költségelemként továbbterhelik a fogyasztókra.

Az Állami Számvevőszék jelentése a rendszer biztonságosságát is megkérdőjelezi. A villamosenergia-rendszer gazdasági hátterét, működését, az árakat, a versenypiac lehetőségeit alapvetően a nagykereskedő Magyar Villamos Művek Zrt. és erőművek között az 1990-es évek közepén lezajló privatizációban megkötött és a megtermelt energia hetven százalékát lekötő hosszú távú áramvásárlási szerződések határozták meg. A szerződések az erőműveknek meghatározott mértékű nyereséget adtak. Az energiaellátás ezek révén alapvetően biztonságos volt.”

COMMENTS